Kansalaisuus vai kansallisuus?

Kuva: Flickr / Steve [CC BY-NC 2.0]
Lukuaika: 1 min. 

Kielitoimiston ohjepankissa oli nostettu esiin ajankohtainen ohje kaksoiskansalaisuudesta käytävän keskustelun innoittamana.

Mitä eroa on kansalaisuudella ja kansallisuudella – näin niin kuin kielen ja sen huollon kannalta –, kuten vaikkapa serbillä ja serbialaisella, somalilla ja somalialaisella?

Kansalaisuus on johdettu kansalaisesta, ja sillä tarkoitetaan ihmisen suhdetta johonkin tiettyyn valtioon. Kansalaisuuksia ovat esimerkiksi kirgisialainenromanialainenserbialainen ja somalialainen.

Kansallisuus taas viittaa valtion sijaan kansaan tai kansakuntaan, tiettyyn kieli- ja kulttuuriyhteyteen. Ero ei aina ole selkeä tai helppo – edes kielen tasolla –, mutta kansallisuuksia vastaavasti ovat esimerkiksi kirgiisi, romani, serbi ja somali. Serbi voi olla serbialainen, mutta myös esimerkiksi bosniahertsegovinalainen. Osa somaleista on myös somalialaisia, osa ei, eivätkä kaikki somalialaiset ole somaleja.

Kansalaisuuksien oikeinkirjoitukseen saa paljon apua Kotuksen julkaisemasta verkko-oppaasta, jota kannattaa aina välillä kerrata.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*