Kumpikin, kummatkin ja molemmat

Kumpikin ja molemmat ovat pronomineja, jotka tarkoittavat pitkälti samaa: molemmat on Kielitoimiston sanakirjan mukaan ”sekä toinen että toinen kahdesta, kumpikin” ja kumpikin samoin ”sekä toinen että toinen kahdesta, molemmat.” Kummatkin on kumpikinin monikko, kumpikaan taas on käytössä kielteisissä yhteyksissä.

Yksikkö vai monikko?

Merkitykseltään lähes samat sanat käyttäytyvät kuitenkin hieman eri tavoin. Tärkein ero on yksikössä ja monikossa.

Molemmat on monikkomuotoinen. Siis molemmat presidentit ovat nuoria. Kumpikin on sen sijaan yksikkömuotoinen. Kumpikin presidentti on nuori.

Kummatkin otetaan taas käyttöön, kun puhutaan kahdesta parista tai ryhmästä. Kummatkin veljekset tarkoittaa kahta paria veljeksiä, siis yhteensä neljää ihmistä. Molemmat veljekset taas tarkoittavat kahta veljestä.

Tässä sattuu tyypillisesti virheitä: kummatkin-sanalle on huomattavasti harvemmin käyttöä kuin molemmat- tai kumpikin-sanalle. Usein puhekielessä esiintyy esimerkkilauseen Kummatkin yritykset päättyivät huonosti -tyyppinen ilmaisu, joka ei siis ole yleiskielen mukainen, vaan se pitäisi ilmaista joko sanomalla Molemmat yritykset päättyivät huonosti tai Kumpikin yritys päättyi huonosti – ellei toki tarkoiteta kahta yritysparia.

Muistin avuksi voi opetella suksiesimerkin: kumpikin suksi (yksittäinen suksi) mutta kummatkin sukset (suksiparit).

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top