Minkä pituinen viiva?

Typografiassa on käytössä monenlaisia viivoja, joista kaksi on arkikäytössä suomen kielessä olennaista tunnistaa:

  • lyhyempi yhdysmerkki (engl. hyphen) ‐

ja

  • pidempi ajatusviiva (engl. en dash) –.

(Vielä leveämpi ajatusviiva eli niin kutsuttu em dash — on yhtä leveä kuin m-kirjain. Se on käytössä ajatusviivana angloamerikkalaisissa, mutta ei suomalaisissa teksteissä, ja siihen yleensä kirjoitetaan sanat kiinni. Suomessa ajatusviivaa kuitenkin ympäröivät aina välilyönnit, paitsi välimerkkien yhteydessä, eli jos ajatusviivan jälkeen tulee pilkku.)

Milloin yhdysmerkin, milloin ajatusviivan pituinen viiva?

a) Yhdysmerkki yhdyssanoihin:

linja-auto, Van Hool -merkkinen linja-auto, ”Linja-autossa on tunnelmaa” -laulu.

Suurin osa virheistä tässä johtuu tekstinkäsittelyohjelman aiheuttamasta väärästä tiedosta: Jos Wordissa on käytössä automaattiset korjaukset, se korjaa viivan vääränpituiseksi yhdyssanoissa, jossa viivaa edeltää välilyönti. EI siis Van Hool –merkkinen linja-auto, vaan välilyönnistä huolimatta Van Hool -merkkinen linja-auto.

Yhdysmerkin käytöstä lisää Kielitoimiston sivuilla.

SIIS: Ota tekstinkäsittelyohjelmasta viivojen automaattinen korjaus pois päältä.

b) Ajatusviivaa käytetään väliviivana silloin,

kun halutaan esittää väliä, matkaa jostain johonkin (tästä käytetään termiä ”ääripääilmaisu”). Helpoimpia esimerkkejä tästä ovat ajanilmaisut tai sivunumerot, joissa selkeästi esitetään kahden päädyn välistä matkaa:

Vuosina 1984–2015, s. 236–317, 3–5-vuotiaat lapset, 23.–25.12.

Hiukan vaikeammin hahmotettavia ovat esimerkiksi Helsinki–Lahti-moottoritie, Paasikiven–Kekkosen linja, HIFK–Jokerit-ottelu.

Nämä voivat näyttää oudoilta, sillä näitä noudatetaan hyvin vähän.

Jotta tämä olisi vähän monimutkaisempaa, ääripääilmaisuissa on lepsuttu sellaisissa ilmauksissa, joissa ääripäät eivät ole erisnimiä tai numeroita. Ennen on ollut tapana kirjoittaa esimerkiksi potilas–lääkäri-suhde, mutta muoto potilas-lääkäri-suhde on ok sekin. Kaiken kaikkiaan juuri tämä ilmaisu on kuitenkin parempi muodossa ”potilaan ja lääkärin välinen suhde”.

Toinen tyypillinen esimerkki, jossa ajatusviivaa on käytetty, on ollut kuukausien välinen aika: ”kesä–heinäkuun aikana”, mutta nykyään myös muoto ”kesä-heinäkuun aikana” on ok.

Ajatusviivasta Kielitoimiston sivuilla.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top