Politiikasta kouluissa

Mistä terrorismi johtuu? Miltä Euroopan unionin tulevaisuus näyttää? Miten Donald Trumpista tuli Yhdysvaltain presidentti? Mitä se populismi oikein tarkoittaa? Miksi Euroopassa tapahtuvasta väkivallasta uutisoidaan niin paljon, vaikka Irakissa ja Syyriassa kuolee paljon enemmän ihmisiä?

Maailma on muutosten kourissa, ja tämä näkyy myös luokkahuoneissa. Politiikasta kouluissa on Politiikasta-lehden toimintamuoto, jossa yläkouluille ja toisen asteen oppilaitoksille tarjotaan mahdollisuus saada yhteiskunnan tutkija kylään keskustelemaan oppilaiden toivomista ajankohtaisista aiheista.

Leena Malkki Kallion lukiossa Helsingissä syksyllä 2018.

Tavoitteena on tarjota erityisesti historian ja yhteiskuntaopin opettajille asiantuntija-apua nykytilanteessa, jossa oppikirjat vanhenevat nopeasti ja yhteiskunnalliset asiat mietityttävät ja ahdistavatkin nuoria silminnähden enemmän kuin vielä muutama vuosi sitten.

”Erinomainen ja juuri sopivasti lukiolaisille suunnattu.”

Oppilaille vierailut antavat parempia valmiuksia seurata yhteiskunnallista keskustelua ja arvioida siinä esitettyjä väitteitä. Niiden tarkoitus on herättää kiinnostusta perehtyä tapahtumien taustoihin laajemmin.

Tutkijoille vierailut tarjoavat arvokasta kokemusta tieteen yleistajuistamisesta sekä nuorten asenteista ja mielenkiinnon kohteista. Lue lisää tutkija Emma Hakalan kouluvierailusta Helsingin yhteislyseon lukiossa.

Johanna Vuorelma Hyvinkään Sveitsin lukiossa syksyllä 2018. Kuva: Jaakko Rainio

Oletko kiinnostunut osallistumaan?

Syksystä 2017 alkaen olemme vierailleet yläkouluissa ja lukioissa eri puolilla Suomea. Kaiken kaikkiaan kouluvierailuja on tehty noin 70.

Vierailut ovat maksuttomia kouluille, ja niitä varten järjestetään haku kahdesti vuodessa. Kevään haku avautuu loppuvuodesta ja syksyn haku elokuussa.

”Puheenvuorosi terrorismista oli informatiivinen ja rauhoittava. Hyvä, että ehdit puhua siitä, miten asioihin kannattaa suhtautua, mittakaavasta ja todennäköisestä, rauhoittuvasta tulevaisuudesta.”

Kevään 2024 vierailujen haku on päättynyt

Lisätietoja Politiikasta kouluissa–toiminnasta antaa Sigrid Kaasik-Krogerus (sigrid.kaasik(a)helsinki.fi).

Scroll to Top