Substantiivitauti

Suomen kielessä on monta sanaa ja siten myös monta tapaa ilmaista asiat, enkä itse siedä ”älä koskaan käytä näitä sanoja” -tarkistuslistoja. Tämän artikkelin perästä löytyvä lista ei siis missään nimessä ole kieltolista, vaan halutessaan sitä voi käyttää listana varoittavista merkeistä.

Substantiivitaudiksi kutsutaan suomen kielessä piirrettä, jossa ei enää yksinkertaisesti tehdä, vaan toteutetaan tekeminen. Siis ”osoitetaan kritiikkiä” sen sijaan että vain ”kritisoitaisiin”, ”suoritetaan äänestys” sen sijaan että vain ”äänestetään”, ”kiinnitetään huomiota” sen sijaan että ”huomioitaisiin”, ”tehdään valitus” eikä ”valiteta”. Jos ”mallintaminen on vaikeaa”, voisiko ”olla vaikeaa mallintaa”?

Ei ole kyse siitä, että tuollaiset muodot olisivat väärin tai tekstistä riippuen edes epäsopivia, mutta runsaasti käytettyinä ne voivat tehdä tekstistä raskasta ja jopa etäännyttää itse asiasta. Tämä johtuu siitä, että tekemistä ilmaiseva verbi ei enää suoritakaan lauserakenteessa omaa tehtäväänsä vaan on heikko, jopa merkityksetön.

Ja silloin kun tekeminen siirretään substantiiviin käytetään, usein erityisesti häivytetään, myös valtaa. Siinä kohtaa politiikan tutkijan kellojen olisi hyvä soida. Jos substantiivitauti todella valtaa koko kielen, kielessä ei enää ole tekijöitä eikä toimijoita, vain asiantiloja.

”Ja eikö kuulostakin paljon neutraalimmalta todeta, että ympäristönsuojelutavoitteiden toteuttaminen edellyttää kunnilta investointeja jätteenkäsittelylaitokseen kuin vaatia suoraviivaisesti, että kuntien on investoitava jätteenkäsittelylaitokseen, jotta ympäristönsuojelun tavoitteet toteutuvat? Persoonamuotoiset verbit vaativat kiusallisella tavalla myös ilmaisemaan tekijän sille tekemiselle, jota kukaan ei ole hanakka toteuttamaan”, kirjoittaa substantiivitaudista Elina Riekkilä.

Substantiivitauti kulkeekin käsi kädessä kapulakielen kanssa ja oireilee erityisesti silloin, kun kirjoittaja haluaa, ehkä tiedostamattaan, olla vakuuttava ja arvokas. Irvokkaasti lopputuloksesta tulee ympäripyöreää, epäselvää ja tehotonta. Seuraava pompöösi ilmaus on lainattu Kielitohtorin esimerkistä:

”Taloyhtiössä tullaan suorittamaan pysäköintialueiden pesu torstaina 27.5.2010.”

Toisin sanoen halutaan sanoa, että ”Taloyhtiön pysäköintialueet pestään 27.5.2010.”

Usein kirjoittaja vain uskoo toteuttavansa oman kirjoittamisen lajityyppinsä konventioita. Elävästi ja selkeästi muuten kirjoittavat taantuvat tutkimusmaailman kenties vain kuviteltuihin konventioihin kirjoittaessaan tutkimuksestaan. Substantiivitauti on tyypillistä akateemisissa kirjoituksissa.

Substantiivitauti kannattaa ottaa vakavasti, jos haluaa ilmaista asiansa mahdollisimman selkeästi ja ytimekkäästi – esimerkiksi juuri kirjoitettaessa verkkoon. Ajatus tekstin takana vaikuttaa näin usein kirkkaammalta. Silloin, kun ei itsekään oikein tiedä, mistä kirjoittaa, hämmennyksen voi piilottaa viljelemällä substantiiveja.

Jos tekstissäsi siis esiintyy paljon seuraavia verbejä, tarkista, onko mukana myös substantiivi, josta voisi tehdä verbin. Nyrkkisääntö: tee, älä suorita tekemistä.

  • aiheuttaa
  • esiintyä
  • ilmetä
  • muodostua
  • osoittaa
  • suorittaa
  • tapahtua
  • tehdä (päätös, valitus, vähennys, korotus ja niin edelleen rohkeasti vain muotoon päättää, valittaa, vähentää, korottaa ja niin edelleen)
  • toteuttaa
  • tuottaa
  • vaikuttaa

2 ajatusta aiheesta “Substantiivitauti”

  1. Paluuviite: Säädöskielen ohjeita parempaan kirjalliseen ilmaisuun - Politiikasta

  2. Paluuviite: Olettaen sen kautta viitaten johdosta tämän toimesta - Politiikasta

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top