Uskonto terrorismin selittäjänä

Uudessa kirjoitussarjassa suomalaiset tutkijat pohtivat uskonnon ja terrorismin suhdetta eri näkökulmista.

Kuuntele artikkeli Susanna Hastin lukemana:

 

Terrorismin syistä on käyty viime vuosina vilkasta keskustelua. Kaikista eniten on puhuttanut terrorismin suhde  uskontoihin – ja aivan erityisesti islamiin.

Johtuuko terrorismi siitä, että jokin uskonto kiihottaa siihen? Vai ovatko väkivallan juuret aivan muualla ja uskonnollinen puhe vain pintakuorrutus, jolla toimintaa pyritään oikeuttamaan?

Johtuuko terrorismi siitä, että jokin uskonto kiihottaa siihen? Vai ovatko väkivallan juuret aivan muualla?

Kysymys uskonnon ja laajemmin eri ideologioiden roolista ja merkityksestä on monimutkainen. Se jakaa myös tutkijoita. Selvin ilmentymä tästä on tunnettujen ranskalaisten tutkijoiden Gilles Kepelin ja Olivier Royn julkinen kiistely asiasta.

Olivier Roy esittää eurooppalaisen, ja erityisesti ranskalaisen radikaalin islamin ja jihadismin, nojaavan pikkurikollisuuteen ja elämässään yhteiskunnalliseen marginaaliin ajautuneiden nuorten miesten haluun ottaa osaa itseään toteuttavaan poliittiseen väkivallan käyttöön.

Siinä, missä yhteiskunnan vastainen kapina oli 1970-luvulla vasemmistolaista, nykyisin sen on jihadistista. Lyhyesti sanoen Roy siis esittää modernin eurooppalaisen radikalismin islamisoituneen.

Gilles Kepelille tämä ei selityksenä kelpaa. Hänelle viime vuosina nähdyt jihadistiseen liikehdintään sidoksissa olevat terroriteot edustavat poliittisen islamin radikalisoitumista.

Royn ja Kepelin väittelyssä tiivistyy hyvin keskeiset kysymykset ja näkemyserot, joita on nähtävissä keskustelussa laajemminkin. Toisaalta uskonnon ja terrorismin suhde on vielä paljon moniulotteisempi ja mutkikkaampi asia kuin mitä keskustelusta hahmottuu.

Millaisia erilaisia rooleja uskonnolla on terroritoiminnassa? Mitkä muut tekijät vaikuttavat terrorikampanjoiden kehittymiseen?

Tässä kirjoitussarjassa suomalaiset tutkijat pohtivat uskonnon ja terrorismin suhdetta eri näkökulmista. Otamme annettuna sen, että uskonnolla – ja laajemmin ideologialla – on keskeinen roolinsa terrorismitoiminnan taustalla. Samaan aikaan on aivan liian yksinkertaista väittää, että terrorismi johtuisi nimenomaan uskonnosta.

Sarjan keskeisenä ajatuksena on valottaa, millaisia erilaisia rooleja uskonnolla on terroritoiminnassa. Tämän lisäksi pyrimme avaamaan, mitkä muut tekijät vaikuttavat terrorikampanjoiden kehittymiseen, jos uskonnosta ja ideologiasta ei ole yksin selittämään niitä.

Kysymys uskonnon roolista ei ole pelkästään akateeminen. Jotta terrorismiin radikalisoitumisen vastainen toiminta voi olla tehokasta, sen tulee perustua mahdollisimman tarkkaan ja monisyiseen analyysiin siitä, miten ja miksi radikalisoituminen tapahtuu ja miten siihen voidaan vaikuttaa.

Puutteellinen ymmärrys ilmiön luonteesta johtaa varmasti resurssien haaskaamiseen ja voi pahimmillaan johtaa ongelmien syvenemiseen.

Leena Malkki toimii yliopistonlehtorina Helsingin yliopiston Eurooppa-tutkimuksen verkostossa.

Politiikasta.fi järjesti Uskonto terrorismin selittäjänä -kirjoitussarjan pohjalta keskustelutilaisuuden Tiedekulmassa. 

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top