Aluksi: Euroopan keskellä, Euroopan reunalla

Euroopan keskellä, Euroopan reunalla -sarjassa käsitellään maita, jotka maantieteellisesti sijoittuvat Euroopan mantereen keskelle, ja jotka ennen itsenäistymistään olivat olleet osana Itävalta-Unkarin, Osmanien, Venäjän tai Saksan imperiumeja, ja jotka sittemmin kylmän sodan aikana kuuluivat rautaesiripun takana olleeseen poliittiseen itäleiriin.

Itä-Eurooppa, uusi Itä-Eurooppa, itäinen EU, EU:n naapurusto, itäinen Keski-Eurooppa, Keski-Eurooppa, Väli-Eurooppa. Rakkaalla lapsella on monta nimeä. Käsitteellä Itä-Eurooppa on monia geopoliittisia, maantieteellisiä, kulttuurisia ja sosioekonomisia konnotaatioita, eikä ei ole olemassa yhtä määritelmää siitä, mitä maita ja alueita termi pitää tai on pitänyt sisällään.

Yksi yhdistävä näkökulma tähän sarjaan kirjoittavilla tutkijoilla kuitenkin on: alue ei ole blokki, jota voitaisiin analysoida ja ymmärtää vain yhtenä kokonaisuutena. Sarjan tarkoituksena onkin nostaa esiin alueen maiden erityispiirteitä, ja kukin kirjoittaja itse määrittelee oman näkökulmansa alueeseen ja sen identiteettiin.

Alue ei ole blokki, jota voitaisiin analysoida ja ymmärtää vain yhtenä kokonaisuutena.

Toisaalta alueen maiden välillä on löydettävissä yhteneväisyyksiä, jotka eivät liity niiden maantieteelliseen sijaintiin, vaan kulttuurisiin, historiallisiin ja yhteiskunnallisiin piirteisiin. Niitä yhdistää viimeisten vajaan kolmen vuosikymmenen aikana tapahtunut muutos sosialistisesta kapitalistiseen talousmuotoon sekä eriasteinen siirtymä pois Moskovan valtapiiristä länsiliittoutumiseen.

Itäisen Keski-Euroopan sekä Baltian maat, samoin kuin osa entisen Jugoslavian tasavalloista Balkanilla, ovat jo sekä EU:ssa että Natossa; kun taas osa entisistä neuvostotasavalloista Armeniasta Ukrainaan on valinnut eriasteisen integraation EU:n ja Venäjän välillä. Esimerkiksi Euroopan unionin rahoittamassa, Helsingin yliopistossa toimivassa Jean Monnet -opetusmoduulissa fokuksena on tarkastella EU:ta sen itäisten jäsenmaiden ja sen naapuruston vaikutusten valossa.

Artikkelisarjassa julkaistaan historian, kielen ja kulttuurin tutkijoiden sekä yhteiskuntatieteilijöiden kirjoituksia, joissa pohditaan mitä Keski- ja Itä-Euroopassa tapahtuu. Tutkijat seuraavat poliittista ja yhteiskunnallista kehitystä, vaalituloksia, kulttuuria, ja tarjoavat näkökulmia alueeseen, joka sijaitsee keskellä Eurooppaa, mutta joka silti usein mediakeskusteluissa mielletään geopoliittis-historiallisesta asemastaan johtuen reuna-alueeksi.

Sarjan toimittaa VTT Suvi Kansikas Helsingin yliopiston Eurooppa-tutkimuksen verkostosta.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top