Mistä apua?

Verkko on pullollaan apuvälineitä kielenhuoltoon, jos niitä vain muistaa, jaksaa ja osaa käyttää. Usein vastauksen hakemista hankaloittaa esimerkiksi se, ettei tiedä kieliopillista termiä kohtaamalleen ongelmalle ja Googlen sanahaku ei ratkaise asiaa. Aina on mahdollista myös kääntyä Kielitoimiston neuvontapuhelimen puoleen.

Jotta kielenhuoltoa muistaisi ja jaksaisi tehdä, seuraavat linkit kannattaa laittaa kirjanmerkkeihin nyt saman tien. Olen koonnut listan omista suosikeistani, muutamasta sivustosta, joiden avulla pääsee jo pitkälle. Lukuisia muitakin vaihtoehtoja on.

Kielitoimiston sanakirja

Jos haluat tarkistaa, pitäisikö suomeksi olla kantri vai käykö country ja pitääkö taivuttaa enkelien vai enkeleitten vai enkeleiden vai enkelten ja että onko se graavilohi vai kraavilohi, Kielitoimiston suomen kielen sanakirja auttaa. (Kaikki edellä mainitut käyvät.)

Kielitoimiston sivut

Kielitoimiston omilla nettisivuilla on nykyään erinomainen hakujärjestelmä, josta saa vinkkejä sekä itse sivuilta että nykyään avoimesta kielenhuoltolehti Kielikellon arkistosta. Kielikellon artikkeleissa on se hieno puoli, että ne usein taustoittavat sitä, miksi jokin muoto on parempi kuin toinen tai miksi jostain vaatimuksesta on luovuttu – auttavat siis ymmärtämään ja sitä kautta ehkä paremmin muistamaan kielenhuollon sääntöjä. Sivuilta löytyy myös todella hyödyllisiä koonteja, kuten vaikkapa suomen kielen lyhenneluettelo ja etunimien taivutusohjeet (laita sinne kirjanmerkkeihin, saman tien). Lisäksi sivuille on koottu ihan oma ohjepankkinsa.

Oikeinkirjoitusohjeita news-kirjoittajille ja web-sivujen ylläpitäjille

Jos haluaa tarkastaa nopeasti, että pitikö sen olla alun perin vai alunperin ja lukuun ottamatta vai lukuunottamatta, ctrl+findilla (tai vastaavalla mac-käskyllä) löytää oikean muodon näiltä sivuilta tosi nopeasti ja kätevästi:
www.nic.fi/~rsuonio/oikeinkirjoitus/

Kielitohtori

Kielitohtori on käännöstoimisto Translatumin neuvontapalvelu, jonka sivuilta löytää paljon hyviä neuvoja. Seurantaan kannattaa laittaa FB-sivu, josta saa feediinsä hyödyllisiä tietoiskuja.

Nykyajan kielenopas

Ei ole montaa asiaa, jos yhtäkään, joka ei selviäisi Jukka Korpelan Nykyajan kielenoppaasta. Sen suurin ongelma on kenties se, että täytyy tietää melko tarkkaan, mitä asiaa hakee, jotta vastauksen löytää.

Tieteen termipankki

Lopuksi haluaisin mainita vielä Tieteen termipankin, josta löytyy suomen kieleen vakiintuneita tieteellisiä termejä.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top