Pohjustaako Venäjä interventiota Ukrainaan?

Venäjän laivastotukikohta sijaitsee Krimin niemimaan Sevastopolissa. Kuva: Vyacheslav Stepanyuchenko (Wikimedia Commons)
Lukuaika: 2 min.

Venäjän ulkoministeriön tuore tiedonanto Ukrainan tilanteesta muistuttaa listaa intervention oikeutuksista. Venäjällä on jatkossa yhä suurempia vaikeuksia puolustaa kansainvälisen yhteisön normeja, jos se toistamiseen ajautuu sotilaalliseen väliintuloon entisen Neuvostoliiton alueella.

Viimeisimmät uutiset Ukrainasta kertovat, että Krimillä tapahtuu. Pääkaupungissa on nähty mielenosoituksia, ja Yle Uutiset kertoo aseistettujen venäläismielisten joukkojen vallanneen Krimin niemimaan paikallishallinnon rakennukset. Venäjä on käynnistänyt sotaharjoitukset Ukrainan rajalla, ja Venäjän laivastotukikohdan asemasta voi tulla kiistakapula. Tapahtumat voi tulkita lännessä ja Ukrainassa Venäjän provokaatioina.

Ukrainan ja Venäjän suhteet ovat kiristymässä erityisesti liittyen venäläisten asemaan Ukrainassa sen jälkeen, kun hallitusta vastustavat mielenosoittajat syöksivät maan presidentin Janukovytsin vallasta. Jotkut pelkäävät nyt pahinta: sotilaallista selkkausta Ukrainassa tai vähintään suhteiden kiristymistä lännen ja Venäjän välillä. Muistissa on Georgia ja vuosi 2008. Russia in Global Affairs -lehden päätoimittaja Feydor Lukyanov enteilee uutta kylmää sotaa. Se voisi alkaa kahtiajakautuneesta maasta, elleivät EU, Yhdysvallat ja Venäjä saa helpotettua Ukrainan asemaa valtakeskittymien puristuksessa.

Venäjän ulkoministeriön 24. helmikuuta päivätyssä lausunnossa on listattu Venäjää huolestuttavia kehityskulkuja Ukrainassa kovin sanoin. Sen mukaan militantit eivät ole luopuneet aseistaan ja väkivaltaisuudet jatkuvat. Ukrainan uuden hallinnon toimenpiteiden legitimiteettiin kohdistuu epäilyksiä, erityisesti niihin, jotka loukkaavat Ukrainassa asuvien venäläisten ja muiden vähemmistöjen ihmisoikeuksia. Raportissa kiinnitetään huomiota yrityksiin heikentää venäjän kielen asemaa, joukkotiedotusvälineiden sensurointiin ja uusnatsi-ideologiaa koskevien rajoitteiden löysentämiseen. Se viittaa myös eriävien mielipiteiden tukahduttamiseen diktatuurilla, ja jopa terrorismilla, kuin myös monumenttien tuhoamiseen ja mahdolliseen uhkaan ortodoksiselle kirkolle. Se väittää, että rikollisia toimia ei ole tutkittu ja niitä jopa tuetaan.

Nämä näyttävät asioilta, joiden avulla voitaisiin yrittää oikeuttaa mahdollinen sotilaallinen interventio. Venäjä yritti vedota venäläisen vähemmistön kokemaan uhkaan – tosin vasta intervention jälkeen – Georgiassa 2008 huonolla menestyksellä. Huonolla menestyksellä siksi, että Venäjä ei pääse pakoon sitä ristiriitaa, joka aiheutuu vankkumattomasta kansainvälisten instituutioiden puolustamisesta ja siitä, että tarpeen tullen otetaan erivapauksia suvereniteetin kunnioittamisen suhteen. Presidentti Putin kiistää, että sotilaallista väliintuloa oltaisiin suunnittelemassa. On hyvin mahdollista, että Venäjä ottaa nyt mahdollisimman äänekkäästi kantaa Ukrainan kehitykseen ja rakentaa näin pelotetta, jota sen ei tarvitse toteuttaa.

Venäjä on halunnut tunnustusta keskeisenä maailmanpolitiikan toimijana sitten Neuvostoliiton hajoamisen. Jos se kuitenkin pyrkii provosoimaan sotilaallista selkkausta, tämä tavoite murenee. Juuri sekaantumasta pidättäytyminen – varsinkin sotilaallisesti – on ollut Venäjän ulkopolitiikan kulmakivi siitä lähtien kun Lähi-idän kansannousut ovat alkaneet. Jos Venäjä ryhtyisi sotilaallisiin toimenpiteisiin Ukrainaa vastaan, murentuisivat viimeisetkin uskottavuuden rippeet sellaiselta ulkopolitiikalta, joka nojaa kansainvälisten sääntöjen ja instituutioiden kunnioitukseen. Uskottavuuskysymys kansainvälisen yhteisön edessä voi olla myös se syy, jonka takia Venäjä ei ota kovia otteita käyttöön.

Hannah Arendtin sanoin: väkivallasta kärsii lopulta yhtä lailla sekä häviävä että voittava osapuoli. Toistaiseksi Ukrainan poliittinen kriisi ei ole tuonut esille voittajia, eikä sitä tee myöskään Venäjän sekaantuminen asioihin. Toivottavasti Putinin hallinto ymmärtää tämän ja kykenee maltilliseen politiikkaan.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*