Vaali vai vaalit?

Periaatteessa yhdestä tapahtumasta – vaalista – puhutaan usein monikossa vaaleina. Kumpi on oikein?

Osa vaaleista on vakiintunut yksikkömuotoon (kuten puheenjohtajan vaali tai piispanvaali, vaikka esimerkiksi viimeisestä Ylekin on käyttänyt surutta monikkomuotoa piispanvaalit), osa taas selkeästi monikkomuotoon (eduskuntavaalit, kunnallisvaalit, eurovaalit). Joissain tapauksissa voi hyvin käyttää molempia muotoja: presidentinvaali tai presidentinvaalit.

Jos haluat tarkistaa, millaiseen muotoon juuri se vaali tai ne vaalit, jotka ovat kyseessä, ovat vakiintuneet, tarkista sana Kielitoimiston sanakirjasta.

Yksikön ja monikon taustalla vaikuttaa ajatus siitä, valitaanko yksi vai monta. Lisäksi muodon valintaan vaikuttaa se, ajatellaanko vaali yksittäisenä vaalitoimituksena vai tapahtumana, johon liittyy kaikenlaista kampanjoinnista moneen kierrokseen. Siksi erityisesti mediassa puhutaan usein vaaleista monikossa.

Monikollinen vaalit-muoto yleistyy koko ajan. Moni muukin nimenomaan tapahtuma saattaa suomessa saada monikkomuodon: yleensä kutsutaan juhliin, illallisille tai syntymäpäiville juhlan, illallisen tai syntymäpäivän sijaan. Häistä, hautajaisista ja talkoista on jopa vaikea puhua yksikössä.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top