Naiset Rooman keisari Augustuksen elämässä – keitä he olivat?

Augustus, ennen keisariksi tuloaan Gaius Octavius Caesar, oli Julius Caesarin adoptoitu poika, Rooman ensimmäinen keisari ja sen pitkäaikaisin hallitsija. Yksinvaltiaan asemastaan huolimatta hän ei ollut yksin. Antiikin aikaan erikoistunut historioitsija Elina Pyy kertoo Augustuksen hallintokauden taustalla vaikuttaneista vahvoista naishahmoista.

Iltapäiväkävelyllä tutkijan kanssa -sarjan ensimmäisenä kohteena on Rooma, Italia. Oppaana toimii Suomen Rooman-instituutin tutkijalehtori Elina Pyy.

Pyy on historioitsija, joka on omassa tutkimuksessaan perehtynyt roomalaiseen kirjallisuuteen ja antiikin jälkivaikutukseen. Parhaillaan hän keskittyy tutkimaan antiikin ajan mytologiaa ja näiden myyttien toisintoja 2000-luvun elokuva- ja tv-fiktiossa.

Erityisenä kiinnostuksen kohteena Pyyn tutkimuksessa ovat tavat, joilla antiikin perintö vaikuttaa nykypäivän viihdeteollisuuden tapoihin kuvata seksuaalista väkivaltaa. Samalla hän pohtii sitä, kuinka nykyajalla yleistynyt käsitys ruumiillisesta koskemattomuudesta ja itsemääräämisoikeudesta vaikuttavat tapoihin tulkita antiikin myyttejä.

Pyyn opastaman kierroksen aikana tutustutaankin antiikin ajan mahtavimpaan ja kenties myös maskuliinisimpaan valtakuntaan sen naishahmojen kautta. Kierroksen aikana vieraillaan viidellä eri Augustuksen aikakauden monumentilla, joiden kautta Pyy kertoo keisarin elämässä vaikuttaneista naisista. Augustus eli vuosina 63 eaa. – 14 jaa., ja vallassa hän oli vuosina 27 eaa. – 14 jaa.

Tutustumme kierroksen aikana muun muassa keisari Augustuksen siskoon Octaviaan, hänen vaimoonsa Liviaan ja tyttäreensä Juliaan sekä Egyptiä Rooman sisällissotien aikana hallinneeseen Kleopatraan.

Pyyn opastus ei ole vain katsaus näiden naisten elämään, vaan myös syvällisempi keskustelu tavasta, jolla sukupuoliroolit ja -identiteetit rakentuivat antiikin Roomassa.

Tutkija kertoo: Augustuksen ajan vallan ja kontrollin monumentteja

“Valitsin kierroksemme teemaksi Augustuksen ajan Rooman kahdesta syystä. Ensinnäkin aikakausi liittyy kiinteästi omiin tutkimusintresseihini, ja toiseksi Augustuksen ajan monumentit ovat kaupunkikuvassa erottuvasti ja selkeästi näkyvillä, mutta niiden taustalla olevat tarinat eivät välttämättä ole kaikille tuttuja. Augustuksen perheen kiinnostavat naishahmot myös tarjoavat hyvän mahdollisuuden kurkistaa keisariperheen kulissien taakse – siinä määrin kuin se kahdentuhannen vuoden etäisyyden päästä on mahdollista.

Vakaus, tasapaino, jatkuvuus ja kontrolli ovat arvoja, joita keisari Augustukseen ja hänen hallintoonsa liitettiin sekä omana aikanaan että usein yhä nykyäänkin. Augustuksen poikkeuksellisen pitkä valtakausi, joka päätti vuosikymmeniä jatkuneet sisällissodat, tarjosi mahdollisuudet näiden arvojen kommunikoimiseen julkisen taiteen ja arkkitehtuurin kautta. Kävelyn aikana kohtaamamme monumentit ovatkin monella tapaa vallan ja kontrollin muistomerkkejä. 

Loppujen lopuksi kaikki ei kuitenkaan ollut edes Rooman keisarin kontrolloitavissa. Augustuksen aikakautta leimasivat perheen sisäiset tragediat ja vaikeudet dynastisen jatkuvuuden varmistamisessa. Kävelyn aikana pyrimme ymmärtämään, kuinka näkemämme monumentit kielivät myös näistä asioista: tasapainon ja kontrollin julkisivun takaa löytyy tarinoita pettymyksistä, epäonnistumisista ja suurista uhrauksista.”

1. Ara Pacis Augustae, eli Augustuksen rauhanalttari

2. Augustuksen mausoleumi

3. Montecitorion obeliski

4. Octavian portiikki ja Marcelluksen teatteri

Kartta

Kävellen toteutettuna kierroksen pituus on noin 2,5 km ja se kestää opastuksineen noin 50 minuuttia. Kierros on esteetön.

Scroll to Top