Politiikasta kouluissa

 

Mistä terrorismi johtuu? Miksi Iso-Britannia on eroamassa Euroopan unionista ja miltä unionin tulevaisuus näyttää? Miten Donald Trumpista oikein tuli Yhdysvaltain presidentti? Mitä se populismi oikein tarkoittaa? Miksi Euroopassa tapahtuvasta väkivallasta uutisoidaan niin paljon, vaikka Irakissa ja Syyriassa kuolee paljon enemmän ihmisiä?

Maailma on muutosten kourissa, ja tämä näkyy myös luokkahuoneissa. Politiikasta kouluissa on Politiikasta-lehden toimintamuoto, jossa yläkouluille ja toisen asteen oppilaitoksille tarjotaan mahdollisuus saada yhteiskunnan tutkija kylään keskustelemaan oppilaiden toivomista ajankohtaisista aiheista.

Leena Malkki Kallion lukiossa Helsingissä syksyllä 2018.

Tavoitteena on tarjota erityisesti historian ja yhteiskuntaopin opettajille asiantuntija-apua nykytilanteessa, jossa oppikirjat vanhenevat nopeasti ja yhteiskunnalliset asiat mietityttävät ja ahdistavatkin nuoria silminnähden enemmän kuin vielä muutama vuosi sitten.

“Erinomainen ja juuri sopivasti lukiolaisille suunnattu”

Oppilaille vierailut antavat parempia valmiuksia seurata yhteiskunnallista keskustelua ja arvioida siinä esitettyjä väitteitä. Niiden tarkoitus on herättää kiinnostusta perehtyä tapahtumien taustoihin laajemmin. Tutkijoille vierailut tarjoavat arvokasta kokemusta tieteen yleistajuistamisesta sekä nuorten asenteista ja mielenkiinnon kohteista. Lue lisää tutkija Emma Hakalan kouluvierailusta Helsingin yhteislyseon lukiossa.

“Puheenvuorosi terrorismista oli informatiivinen ja rauhoittava. Hyvä, että ehdit puhua siitä, miten asioihin kannattaa suhtautua, mittakaavasta ja todennäköisestä, rauhoittuvasta tulevaisuudesta.”

Johanna Vuorelma Hyvinkään Sveitsin lukiossa syksyllä 2018. Kuva: Jaakko Rainio

Oletko kiinnostunut osallistumaan?

Syksyn 2017 aikana vierailimme yläkouluissa ja lukioissa Espoossa, Tampereella ja Kirkkonummella puhumassa esimerkiksi terrorismista, presidentinvaaleista ja Euroopan unionin tulevaisuudesta. Sen jälkeen olemme vierailleet muun muassa näissä kouluissa ympäri Suomea:

12.1. Borgå Gymnasium, Porvoo

16.3. Helsingin yhteislyseo, Helsinki

19.3. Suutarinkylän peruskoulu, Helsinki

21.3. Leppävaaran lukio, Espoo
20.4. Kannaksen lukio, Lahti
24.4. Lahden lyseo, Lahti

26.4. Koulunmäen yhteinäiskoulu, Äänekoski
27.4. Laukaan lukio, Laukaa
3.5. Töölön yhteiskoulu, Helsinki
4.5. Armfeltin koulu, Salo

22.5. Kouvolan yhteiskoulu, Kouvola

24.10. Kuninkaantien lukio, Espoo

25.10. Outokummun lukio, Outokumpu

29.10. Padasjoen yhtenäiskoulu ja lukio, Padasjoki

31.10. Sveitsin lukio, Hyvinkää

1.11. Schildtin lukio, Jyväskylä

14.11. Kallion lukio, Helsinki

11.1.2019 Kimpisen lukio, Lappeenranta
31.1. Kuopion Lyseon lukio, Kuopio

Seuraavat vierailut

Syksyn 2019  vierailujen haku on sulkeutunut. Kevään 2020 vierailujen hakuaika avautuu loppuvuodesta 2019.