Politiikasta kouluissa

Lukuaika: 2 min. 

 

Mistä terrorismi johtuu? Miksi Iso-Britannia on eroamassa Euroopan unionista ja miltä unionin tulevaisuus näyttää? Miten Donald Trumpista oikein tuli Yhdysvaltain presidentti? Mitä se populismi oikein tarkoittaa? Miksi Euroopassa tapahtuvasta väkivallasta uutisoidaan niin paljon, vaikka Irakissa ja Syyriassa kuolee paljon enemmän ihmisiä?

Maailma on muutosten kourissa, ja tämä näkyy myös luokkahuoneissa. Politiikasta kouluissa on Politiikasta-verkkolehden uusi toimintamuoto, jossa yläkouluille ja toisen asteen oppilaitoksille tarjotaan mahdollisuus saada yhteiskunnan tutkija kylään keskustelemaan oppilaiden toivomista ajankohtaisista aiheista.

Tavoitteena on tarjota erityisesti historian ja yhteiskuntaopin opettajille asiantuntija-apua nykytilanteessa, jossa oppikirjat vanhenevat nopeasti ja yhteiskunnalliset asiat mietityttävät ja ahdistavatkin nuoria silminnähden enemmän kuin vielä muutama vuosi sitten.

“Erinomainen ja juuri sopivasti lukiolaisille suunnattu”

Oppilaille vierailut antavat parempia valmiuksia seurata yhteiskunnallista keskustelua ja arvioida siinä esitettyjä väitteitä. Niiden tarkoitus on herättää kiinnostusta perehtyä tapahtumien taustoihin laajemmin. Tutkijoille vierailut tarjoavat arvokasta kokemusta tieteen yleistajuistamisesta sekä nuorten asenteista ja mielenkiinnon kohteista.

“Puheenvuorosi terrorismista oli informatiivinen ja rauhoittava. Hyvä, että ehdit puhua siitä, miten asioihin kannattaa suhtautua, mittakaavasta ja todennäköisestä, rauhoittuvasta tulevaisuudesta.”

Oletko kiinnostunut osallistumaan?

Haku kevään 2018 vierailuihin on päättynyt. Haku syksyn 2018 vierailuihin käynnistyy elokuussa. Lisätietoja Politiikasta kouluissa -toiminnasta antaa Leena Malkki (leena.malkki@helsinki.fi).

Syksyn 2017 aikana vierailimme yläkouluissa ja lukioissa Espoossa, Tampereella ja Kirkkonummella puhumassa esimerkiksi terrorismista, presidentinvaaleista ja Euroopan unionin tulevaisuudesta. Kevään 2018 olemme vierailleet muun muassa näissä kouluissa ympäri Suomea:

16.3. Helsingin yhteislyseo, Helsinki
20.4. Kannaksen lukio, Lahti
24.4. Lahden lyseo, Lahti
26.4. Koulunmäen yhteinäiskoulu, Äänekoski
27.4. Laukaan lukio, Laukaa
3.5. Töölön yhteiskoulu, Helsinki
4.5. Armfeltin koulu, Salo
17.5. Kartanonkosken koulu, Vantaa
22.5. Kouvolan yhteiskoulu, Kouvola