Ei ollut vai oltu tehty kaksoispassiivia

Anteeksi otsikko, mutta olisitko löytänyt tiesi lukemaan tätä juttua, jos siinä olisi lukenut vain ”Kaksoispassiivi”?

Kaksoispassiivilla (tai passiivikongruenssilla) tarkoitetaan sellaista kielen ilmiötä, jossa apuverbi olla taipuu passiivimuotoisen verbin kanssa myös passiiviin. Tällaisia ilmauksia ovat esimerkiksi ei oltu tehty, oltaisi huomattu, ollaan ihmetelty, ei oltaisi voitu tietää.

Kaksoispassiivi on siis olemassa, se on oikea kielen ilmiö, mutta se on puhekielen ilmiö eikä vielä yleiskielen mukaista. Jos jokin ei ole yleiskielen mukaista, se on niin sanotusti ”väärin”. (Kielenhuollossa aina kysytään, onko jokin muoto ”oikein” vai ”väärin”, mutta oikeastaan ei ole kyse siitä, vaan siitä, onko jokin yleiskielen mukaista vai vastaista. Yleiskielen mukainen on siis ”oikein”, niin kannattaa suositusten mukaan asia ilmaista.)

Passiivin tunnus kuuluu siis vain pääverbiin, ei sen kyljessä tulevaan olla-apuverbiin.

Eli jos kirjoitat asiatekstiä etkä repliikkejä seuraavaan suomalaiseen suurromaaniin, ylläolevat ilmaisut kuuluisivat muotoon ei ollut tehty, olisi huomattu, on ihmetelty, ei olisi voitu tietää.

Jos löysit tiesi tähän kirjoitukseen googlettamalla ”ei ollut vai oltu tehty”, niin lyhyesti: ei ollut tehty. Aina ”ei ollut tehty”, ei koskaan ”ei oltu tehty”.

(Olen yrittänyt miettiä esimerkkejä, joissa olisi yleiskielen mukaista kirjoittaa olla-apuverbi muotoon oltu, mutten keksi sellaista. Se ei tarkoita, etteikö se voisi olisi mahdollista – kertokaa, jos tulee mieleen! Jos kaipaat kuitenkin selkeän muistisäännön, älä koskaan kirjoita oltu vaan ollut – silloin ei voi mennä pieleen.)

3 ajatusta aiheesta “Ei ollut vai oltu tehty kaksoispassiivia”

    1. On se. Siinä on kyse ihan ”yksinkertaisesta” passiivista, jossa olla on varsinaisena verbinä, ei apuverbinä. Jos olla-verbin kanssa esiintyy toinen verbi, molemmat eivät käänny passiivimuotoon, vain pääverbi. Siksi siis sanonta ”Yleensä siellä ei oltu jaksettu kauaa” kuuluisi yleiskielessä muodossa ”Yleensä siellä ei ollut jaksettu kauaa”.

  1. ”Jos löysit tiesi tähän kirjoitukseen googlettamalla ”ei ollut vai oltu tehty”, niin lyhyesti: ei ollut tehty. Aina ”ei ollut tehty”, ei koskaan ”ei oltu tehty”.”

    näin tein ja kiitos paljon

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top