Lukusanaa, oli se sitten perusluku tai järjestysnumero, taivutetaan sitä seuraavan sanan mukaan. Jos lukusana on kirjoitettu numeroin, sen taivutus tulee toisinaan kirjoittaa näkyviin.
56 päivään täällä ei ole satanut tulee luetuksi ihan sujuvasti, että ”viiteenkymmeneenkuuteen päivään täällä ei ole satanut”, koska sekä viiteenkymmeneenkuuteen että päivään taipuvat samalla tavalla. Luettaessa silmä kurkistaa seuraavaa sanaa ja taivuttaa numeron sen mukaan. Muutoinhan esimerkki luettaisiin ”viisikymmentäkuusi päivään täällä ei ole satanut”.
Jos taivutuspääte ei kuitenkaan selviä heti seuraavasta sanasta, se tulee kirjoittaa näkyviin. Muutoin merkitys muuttuu.
Haastattelin kaiken kaikkiaan 47:ää eduskuntatalon työntekijää. (neljääkymmentäseitsemää eduskuntatalon työntekijää)
vrt. Haastattelin kaiken kaikkiaan 47 eduskuntatalon työntekijää. (neljänkymmenenseitsemän eduskuntatalon työntekijää)
Jaoin haastateltavat 3:een 7 hengen ryhmään. (kolmeen seitsemän hengen ryhmään)
Kaikista haastateltavista yksilöhaastattelu koski 26:ta. (kahtakymmentäkuutta)
Taivutuspäätteen merkinnän voi tarkistaa vaikka täältä.
Kaksoispisteiden ja taivutuspäätteiden kanssa pelaamisessa saa olla tarkkana. Tämän vinkin olennaisin anti lieneekin se, että usein on mahdollista ja kannatatettavaa muotoilla sanottava niin, että se on lukijallekin helpommin ymmärrettävissä. Suosittelen myös lämpimästi käyttämään kirjaimin, ei numeroin tehtyjä ilmaisuja.
Tämä ohje on kovin suppea, jotta se olisi helpommin omaksuttavissa. Lue lisää esimerkiksi peruslukujen taivutuksesta ja järjestyslukujen taivutuksesta sekä partitatiivisijamuodoista.