Miten demokratiaa mitataan?

Lehdistötilaisuus kansainvälisen demokratiatutkimushankkeen tuloksista torstaina 10.3. klo 9:30–10:30 Tiedekulma Aleksissa (Aleksanterinkatu 7). Varieties of Democracy -tutkimushankkeen tuloksia esitellään yleisölle.

Miten demokratiaa voi mitata? Mitkä tekijät edistävät demokratian kehittymistä ja säilymistä? Millainen yhteys on havaittavissa demokratian ja talouskasvun välillä? Oslon yliopiston valtio-opin professori Carl Henrik Knutsen arvioi näitä kysymyksiä esitellessään Varieties of Democracy -tutkimushankkeen tuoreita tuloksia. Kommentaattorina toimii maailmanpolitiikan professori Heikki Patomäki Helsingin yliopistosta ja moderaattorina Politiikan tutkimuksen päivien järjestelytoimikunnan puheenjohtaja, akatemiatutkija Hanna Wass. Lehdistötilaisuus pidetään englanniksi.

Varieties of democracy (Demokratian monimuotoisuus) on laaja kansainvälinen tutkimushanke, jonka tavoitteena on kehittää nykyistä monipuolisempia indikaattoreita demokratian tarkastelemiseksi. Projektin keskeisiä teemoja ovat demokratian kehittyminen, demokratisoitumisprosesseihin johtaneet syyt ja demokratian toimivuuden arviointi. Hankkeen puitteissa on kerätty tietoja yhteensä 173 valtiosta vuodesta 1900 nykypäivään asti. Projektin englanninkielisiltä verkkosivuilta ladattavissa oleva aineisto perustuu yhteensä 3000 asiantuntijan arvioon demokratian tilasta ympäri maailmaa. Hankkeessa on mukana tutkijoita eri maista ja maanosista. Hankkeen institutionaaliset kotipaikat ovat Göteborgin yliopisto Ruotsissa sekä Kellogg Institute Notre Damen yliopistossa Yhdysvalloissa.

Carl Henrik Knutsen, politiikan tutkimuksen professori Oslon yliopistossa, esittelee lehdistötilaisuudessa hanketta ja sen uraauurtavia tutkimustuloksia. Hän tuo erityisesti esille vahvojen puolueiden ja taloudellisen kasvun välisiä kytköksiä sekä autoritaarisissa valtioissa että demokratioissa. Lisäksi hän pohtii, miten taloudellinen kasvu vaikuttaa hankkeen tulosten perusteella edistävän vapaiden ja oikeudenmukaisten vaalien toteutumista. Talouskasvu ei kuitenkaan välttämättä vahvista demokratiaan liittyviä muita ulottuvuuksia, kuten kansalaisvapauksien kehittymistä.

Ilmoittaudu pressitilaisuuteen alla olevan linkin kautta löytyvällä lomakkeella:

https://elomake.helsinki.fi/lomakkeet/68686/lomake.html

Hankkeen viralliset kotisivut englanniksi: https://v-dem.net/en/
Hankkeen kotisivut ruotsiksi: http://pol.gu.se/varianter-pa-demokrati–v-dem-

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top