Siitä viis -kollektiiville rahoitusta Sinulle on vihapostia -hankkeen toteutukseen

Siitä viis -kollektiivin hanke Sinulle on vihapostia saa jatkoa vuonna 2018. 

Tiedonjulkistamisen neuvottelukunta ja Alfred Kordelinin säätiö ovat myöntäneet rahoitusta Siitä viis -kollektiiville tutkijoiden kohtaamaa vihamielistä palautetta käsittelevän Sinulle on vihapostia -hankkeen toteuttamiseen.

Toukokuussa 2017 julkaistiin hankkeen ensimmäinen ääniteos Sinulle on vihapostia, jossa käsitellään tutkijalle lähetettyjä häirintäviestejä taiteen avulla. Hanketta jatketaan vuoden 2018 aikana. 

Keräämme tutkijoiden ja asiantuntijoiden saamaa vihamielistä, painostavaa tai häiritsevää palautetta, jota käytämme hankkeen tutkimuksissa ja teoksissa. Aineistoa voi lähettää osoitteeseen siitaviis@gmail.com. Aineiston käytöstä keskustelemme lähettäjän kanssa luottamuksellisesti.

Vihamielinen puhe esiin ja näkyväksi

Sinulle on vihapostia -hanke analysoi tutkijoihin ja asiantuntijoihin kohdistuvaa kommentointia, vihapuhetta, painostusta ja uhkailua tieteen ja taiteen keinoin. Hankkeen osana tuotetaan sekä taiteellis-tieteellisiä teoksia ja tapahtumia että asiantuntijatekstejä ja tutkimusta.

Vihamielinen puhe ei tyhjene sanallisiin määritelmiin.

Taiteellista ja tieteellistä tarkastelua yhdistelemällä löytyy uudenlaisia tapoja tunnistaa ja tehdä näkyväksi vihapuheen toimintatapoja. Tätä kautta avautuu myös keinoja tehokkaaseen vastarintaan vihamielistä ja häiritsevää puhetta vastaan. Pahimmillaan vihamielinen palaute rajoittaa tutkijoiden ilmaisunvapautta ja kaventaa julkista keskustelua.

Vihamielinen puhe ei tyhjene sanallisiin määritelmiin. Se saavuttaa kohteensa erilaisia teknologioita, ääniä, visuaalisia merkkejä, hokemia ja meemejä hyödyntäen. Hankkeen lähtökohtana on oletus vihamielisestä puheesta eräänlaisena rihmastomaisena “resonanssikoneena” (William Connolly, Kathy Ferguson).

Tieteen ja taiteen alalla liikkuvien tarkastelujen ja teosten kautta resonanssikoneen toiminta tuodaan yleisön koettavaksi ja pohdittavaksi. Teokset ja tekstit eivät pyri tarjoamaan helppoja tai yksiselitteisiä vastauksia, vaan kutsuvat yleisöä pohtimaan omaa suhdettaan vihamieliseen puheeseen.

Loukkaaminen, uhkailu sekä erilaisten sosiaalisten rajojen rikkominen on entistä helpompaa.

Näin aihe tavoittaa yleisön perinteisiä tieteellisiä tekstiä monipuolisemmin. Vihamielistä puhetta käsittelevät teokset voivat aiheuttaa yleisössään monenlaisia reaktioita: epämukavuutta, inhoa, pelkoa tai jopa naurua.

Vihapostien rakenteellinen ja aistillinen tarkastelu

Sosiaalinen media ja uudet viestintäteknologiat tarjoavat vihapuheen resonanssikoneelle hedelmällisen toiminta-alustan. Sosiaalinen media on voimakkaan affektiivinen ympäristö. Sen kautta välittyvä kommunikaatio on nopeaa.

Loukkaaminen, uhkailu sekä erilaisten sosiaalisten rajojen rikkominen on entistä helpompaa. Napin painallus on vaivattomampaa ja usein myös impulsiivisempaa kuin kirjeen tai postikortin lähettäminen.

Vihaposti ei kuitenkaan ole uusi ilmiö. Sinulle on vihapostia -hankkeessa tarkastellaan myös vihamielisen puheen historiallista taustaa: kuinka vihamielisen puheen resonanssikone toimi ennen sosiaalisen median aikaa? Mikä puheessa on muuttuvaa ja mikä pysyvää?

Hankkeessa hahmotellaan myös vihamielisen puheen laajempia eurooppalaisia ilmentymiä: onko tutkijoiden saama vihaposti rajat ylittävää ja eurooppalaisten tai laajemmin kansainvälisten virtausten kuljettamaa? Tieteellisen ja taiteellisen ilmaisun yhdisteleminen mahdollistaa myös vihamielisen puheen ajallisten ja paikallisten yhtymäkohtien ja kontrastien tutkimisen.

Siitä viis on tutkijakollektiivi, joka tarkastelee akateemisen ilmaisun rajoitteita ja mahdollisuuksia yhdistämällä tieteen ja taiteen menetelmiä. Kollektiivin kuuluvat Politiikasta-toimituskunnan Susanna Hast, Anni Kangas, Noora Kotilainen, Saara Särmä ja Johanna Vuorelma. Kollektiivi toimii osana Politiikasta-lehteä.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top