Sinulle on vihapostia

Kun tasa-arvoasiain neuvottelukunnan tutkija Marianne Laxén julkaisi vuonna 1990 valtakunnansovittelija Jorma Reinin ystävineen lähettämän seksistisen kortin, hän puhui ”pankin räjäyttämisestä”. Sillä Laxén tarkoitti sitä, että naisiin kohdistuva seksistinen puhe on tehtävä näkyväksi, koska vain sitä kautta saadaan aikaan yhteiskunnallista muutosta tasa-arvon suuntaan.

Edelleen vuonna 2017 tarvitaan pankin räjäyttämistä – ehkä enemmän kuin koskaan. Sinulle on vihapostia -ääniteos tekee sen äänitaiteen keinoin. 

 

Kuuntele Sinulle on vihapostia -teos:

 

Ääniteos tuo esiin sen, että sosiaalisen median kautta lähetetty vihamielinen ja halveeraava puhe ei koostu vain tekstistä. Se välittyy erilaisten toisiinsa limittyvien teknologioiden, äänten, visuaalisten merkkien, hokemien ja meemien kautta.

Sosiaalinen media on monella tapaa epäsosiaalinen ja etäännyttävä viestintäalusta. Siitä puuttuu ihmisten väliselle vuorovaikutukselle ominainen kohtaaminen. Teos muistuttaa siitä, että törkeää palautetta lähettävät oikeat ihmiset. Puhuisivatko he samalla tavalla kasvokkain?

Yksityisviesteinä lähetettyjen solvausten tarkoituksena on usein aiheuttaa häpeää, saada vastaanottaja muuttamaan toimintaansa ja jättää yksin. Ääniteos ei anna vihamielisen tai halveeraavan puheen jäädä vastaanottajan yksin kannettavaksi taakaksi, näkymättömäksi väkivallan muodoksi. Vihamielistä puhetta julkiseksi tuova ääniteos on poliittinen teko ja empaattisen todistamisen väline.

Teos on kollaasimainen kokoelma merkityksiä ja ääniä. Teos ei kuitenkaan pyri tarjoamaan helppoa tai yksioikoista äänimaisemaa, vaan kutsuu yleisöä pohtimaan omaa suhtautumistaan vihamieliseen puheeseen. Miltä tuntuu kuunnella vihaviestejä? Miltä tuntuisi olla niiden kohteena?

Teos voi aiheuttaa monenlaisia tunnereaktioita: epämukavuutta, inhoa, pelkoa tai jopa naurua. Suhtautuminen ja reaktiot diskursiiviseen väkivaltaan voivat olla yllättäviä – ja samalla myös paljastavia.

Teos äänitettiin Helsingin yliopiston Metsätalossa toukokuussa 2017. Teoksen aineisto koostuu viesteistä, joita tutkija Saara Särmä on saanut yksityisesti Facebookin kautta Kansan Uutisissa 16.4.2017 julkaistun kolumninsa ja Aamulehden siitä tekemän jutun seurauksena. Teoksessa on mukana suoria lainauksia kolumnista.

Sinulle on vihapostia on Koneen Säätiön rahoittaman sarjan Politiikasta taidetta yksi teos. Teos on osa laajempaa kokonaisuutta, jossa tarkastellaan tutkijoiden sananvapauden rajoja.

Tekijät kiittävät paikalla ollutta opiskelijaa, joka luki vihaviestit puolestamme ääniraidalle.

Viis on tutkijakollektiivi, joka tarkastelee akateemisen ilmaisun rajoitteita ja mahdollisuuksia tieteen ja taiteen rajapinnalla.

1 ajatus aiheesta “Sinulle on vihapostia”

  1. Paluuviite: Siitä viis -kollektiiville rahoitusta Sinulle on vihapostia -hankkeen toteutukseen - Politiikasta

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top