Tilastokieli

Jos on paljon tekemisissä tilastojen ja erilaisten graafisten kuvaajien parissa, niiden ilmiöt hiipivät helposti mukaan tekstiin. Kuviossa käyrät joko nousevat tai laskevat – näin tapahtuu kuitenkin vain kuviossa. Niin sanotussa oikeassa elämässä asiat lisääntyvät, vähenevät, heikkenevät, pienenevät, kasvavat ja niin edelleen.

Nyrkkisääntönä voi pitää sitä, että lukuina ilmaistavat asiat nousevat tai laskevat, eli niitä ilmaistaan korkeutta havainnollistavilla verbeillä. Sääntö on kuitenkin kaukana ehdottomasta, sillä nousta ja laskea on vakiintunut jo moneen yhteyteen. Aurinkokin nousee ja laskee.

Vaikka osuuksia, määriä, vaaroja ja riskejä voi ilmaista numeroilla, ne eivät kuitenkaan hahmotu korkeiksi tai mataliksi vaan suuriksi ja pieniksi tai merkittäviksi ja vähäpätöisiksi. Osuus ei siis laske eikä määrä alene vaan ne pienenevät tai vähenevät. Kyvyt ja valmiudetkaan eivät ole korkeita tai matalia eivätkä yleensä edes suuria tai pieniä, vaan hyviä tai heikkoja.

Kun siis kuvaat tilastossa tai kuviossa tapahtuvia asioita, älä toista, millainen graafinen esitys on kyseessä, kuinka mikäkin käyrä nousee tai laskee, vaan tulkitse niitä ja kerro asioista niiden takana.

Esimerkiksi seuraava ilmaisu ”Havaitsemme, että kun molempia sukupuolia tarkastellaan yhdessä, työttömyysasteiden aleneminen on hienoisesti hidastunut muissa ikäluokissa paitsi 20–24-vuotiaiden kohdalla, joiden kohdalla aleneminen on pysähtynyt” on malliesimerkki suoraan tilastosta kerrotusta informaatiosta.

Tässä muutamia havainnollisia esimerkkejä Kielitohtorilta:

Uuden moottorimallin teho nousi ja päästöt laskivat.
Havainnollisemmin: Uusi moottorimalli on aiempaa tehokkaampi, mutta silti pienipäästöisempi.

Seuralla on haaste nostaa kilpailujen osallistujamäärä korkeammalle tasolle.
Havainnollisemmin: Seuran tavoitteena on saada enemmän osallistujia kilpailuihin.

Tänä vuonna yrityksessä panostetaan resursseja erityisesti markkinointisektorille.
Havainnollisemmin: Tänä vuonna yritys keskittää varoja erityisesti markkinointiin.

Lue lisää esimerkiksi Kielikellosta.

Ps: Kokeile esimerkiksi näitä! Vahvistua, voimistua, parantua, lisääntyä, tihetä, suurentua, yleistyä, kiihtyä, heiketä, heikentyä, vähetä, harveta, huveta, pienetä, harvinaistua, hiipua, hidastua tai taantua.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top