Kysy politiikasta on juttusarjamme, jossa tutkija vastaa esitettyihin kysymyksiin. Lähetä kysymyksesi osoitteeseen toimitus@politiikasta.fi.
”Miksi Donald Trump voitti Yhdysvaltojen presidentinvaalit, vaikka on rasisti?”
Milla, 10
Trump voitti vaalit, koska hän sai enemmän alueellisia valitsijamiehiä, ei ääniä. Jotkut äänestivät Trumpia, koska hän on rasisti, ja jotkut siitä huolimatta. Rasismi ja rodullinen eriytyminen ovat yleistä Yhdysvalloissa. Moni on tottunut rasisteihin ympärillään. Ehkä kaikista Trump ei ollut rasisti.
Ihmiset kokivat, että oli muutoksen aika. Samoin oli kahdeksan vuotta aiemmin, kun Obama voitti. Rasisti mustan presidentin jälkeen on voinut korostaa muutosta joillekin äänestäjille. Obaman laman jälkeisen aikakauden muistot eivät olleet kaikille hyviä. Moni tahtoi vaihtaa puoluetta Valkoisessa talossa. Erityisesti osavaltioissa, joissa Trump voitti, työpaikkoja oli kadonnut ja siitä oli puhuttu paljon. Myötätunto työpaikkoja menettäneitä kohtaan näkyi siinä, että Trumpia äänestivät keskiluokkaiset, eivät niinkään vähäosaiset tai vaikkapa afrikkalais-amerikkalaiset äänestäjät.
Trumpin vastaehdokas Clinton ei voinut tarjota muutosta Obaman kauteen eikä myöskään vastata eliittikritiikkiin, koska hän oli hyvin vahvasti osa poliittista eliittiä. Clinton lähinnä kampanjoi Trumpia vastaan, mutta ei saanut riittävästi valitsijamiehiä keskeisissä osavaltioissa. Hänen kampanjansa puhui enemmän Trumpista kuin Clintonista.
Viimeinen niitti oli se, että FBI ja CIA tutkivat Clintonia vaalisyksynä. Trump oli upottanut ihmisten mieliin väitettä siitä, että Clinton on kieroilija, ja tämä tutkinta vahvisti väitettä, vaikka juuri ennen vaaleja Clinton sai puhtaat paperit.
Trump sai ääniä niiltä, jotka kritisoivat poliittista valtaa pitäviä. Hän sai myös sympatiaääniä niiltä, jotka kokivat, että häntä kohdeltiin epäreilusti mediassa ja kansalaiskeskustelussa. Trump näytti, että kenestä tahansa – rasisti tai ei – voi tulla presidentti. Siihen ei tarvita Washingtonin poliittisen eliitin tukea. Tässä voi monen äänestäjän mielessä kiteytyä amerikkalainen unelma, vaikka Trump onkin syntynyt kultalusikka suussa. Hän ei noussut ryysyistä rikkauksiin vaan poliittisen eliitin väheksymästä ulkopuolisesta vallan ytimeen.
Dosentti, PhD Emilia Palonen on valtio-opin yliopistonlehtori (ma.) Helsingin yliopistossa.
Kysy politiikasta on juttusarjamme, jossa tutkija vastaa esitettyihin kysymyksiin. Lähetä kysymyksesi osoitteeseen toimitus@politiikasta.fi.
Ehkäpä Trumpin menestys kertoo myös siitä, että rasismikorttiin turvautuminen ylipäätäänkin alkaa olla jo hiukan väljähtynyt keino. Varsinkin silloin, kun sitä käytetään henkilöön, joka edes ei ole mikään rasisti.
Onko elämässä mieltä kun kapitalismi tuhoaa kaiken ja orjuuttaa meidät? – poikani Aleksei 14v.
Trumpin valinnan taustalla näytäisi olevan varsin terävä strateginen ajattelu, sosiaalisen median tarjoaman tiedon hyväksikäyttö vaalitaistelussa.
Kyllä, ja lisäksi vielä vähän muunkin tiedon kuin sen, minkä sosiaalinen media tarjoaa.
Kun vastapuoli ja sitä tukeva valtamedia olivat samaan aikaan melko vahvasti kuplautuneita omiin kuvioihinsa, eivätkä tosissaan edes yrittäneetkään ottaa selvää, mitä tämän kuplan ulkopuolella tapahtuu ja mitä siellä ajatellaan, alkoivatkin ainekset Trumpin vaalivoitolle olla jo koossa.