Kysy politiikasta on juttusarjamme, jossa tutkija vastaa esitettyihin kysymyksiin. Lähetä kysymyksesi osoitteeseen toimitus@politiikasta.fi.
”Voiko Donald Trump vaikuttaa Suomen asioihin?”
Milla, 11
Lyhyt vastaus on: kyllä voi. Maailma on kylä, jossa kaukaisemmankin asukkaan tekemiset vaikuttavat kaikkiin. Vaikka Trump ei siis suoraan pysty esimerkiksi sanelemaan, miten muiden tulisi elämäänsä elää, niin hänen toimillaan on vaikutusta myös Suomeen.
Mutta samalla tavalla kuin Trump vaikuttaa kaikkiin, on hän myös riippuvainen muista. Tätä kutsutaan keskinäisriippuvuudeksi. Trump ei siis pysty toimimaan täysin oman mielensä mukaan, vaan joutuu ottamaan huomioon myös muiden mielipiteet. Vaikka yksittäisen suomalaisen, tai koko Suomen, mahdollisuus rajoittaa Trumpin tai kenen tahansa toimia on pieni, niin yhdessä maailman kansat voivat esimerkiksi YK:n kautta toimia niin, että maailmassa säilyy rauha ja oikeudenmukaisuus.
Vaikka Trump on halunnut esimerkiksi jättää kunnioittamatta yhteisesti sovittuja ilmastosopimuksia, ei hän ole tähän pystynyt, koska suurin osa muista yhdysvaltalaisistakin kannattaa yhdessä ympäristön parhaaksi sovittuja asioita. Vaikka Trumpilla siis on vaikutusta, niin hän ei pysty yksin vaikuttamaan Suomen asioihin siten, että tapahtuisi jotain vastoin suomalaisten itsensä tahtoa.
YTT Jyrki Ruohomäki työskentelee kehittämispäällikkönä Kriisinhallintakeskuksessa. Ruohomäen mielenkiinnon kohteena ovat erityisesti rauhan- ja konfliktintutkimus, Pohjois-Irlanti ja Yhdysvallat.
Kysy politiikasta on juttusarjamme, jossa tutkija vastaa esitettyihin kysymyksiin. Lähetä kysymyksesi osoitteeseen toimitus@politiikasta.fi.
”Vaikka Trump on halunnut esimerkiksi jättää kunnioittamatta yhteisesti sovittuja ilmastosopimuksia, ei hän ole tähän pystynyt, koska suurin osa muista yhdysvaltalaisistakin kannattaa yhdessä ympäristön parhaaksi sovittuja asioita.”
Tässä varmaankin viitataan Pariisin ilmastosopimukseen?
Kyseinen sopimushan on yhtä kuin huuto tyhjään metsään eli vailla konkretiaa. Jos oikeasti haluttaisiin vähentää esim. päästöjä, asetettaisiin näille maakohtaiset päästövähennysvelvoitteet ja seurattaisiin näiden velvoitteiden toteutumista.
Kaikki hurraavat sille, että myös jopa Kiina on allekirjoittanut Pariisin ilmastosopimuksen. Oikeastihan tilanne on se, että USA oli sitoutunut päästövähennyksiin mutta Kiina vastaavasti lisäämään päästöjä. Onko sopimuksessa silloin järkeä?
Hyvä peliliike Trumpilta saada kiinnitettyä huomio tähän asiaan.