Pronomini joku (jonkun, jotakuta, jollakulla ja niin edelleen) viittaa ihmiseen ja jokin (jonkin, jotakin, jollakin ja niin edelleen) asiaan. Molempia käytetään silloin, kun ei tiedetä tai joko haluta ilmaista aivan tarkkaan, ketä tai mitä tarkoitetaan.
Joku piti yöllä meteliä enkä saanut nukuttua viittaa siihen, että joku oli oletusarvoisesti ihminen, jokin piti yöllä meteliä enkä saanut nukuttua taas siihen, että kyseessä oli esimerkiksi eläin tai kone.
Käyn ostamassa tänään jonkun talvitakin tarkoittaisi sitä, että ostamaan lähdetään lähtökohtaisesti jonkun henkilön takkia, mikä kuulostaa hiukan kummalliselta. Käyn ostamassa tänään jonkin talvitakin – sellaisen takin, josta en ihan vielä tiedä, millainen se on.
Puhekielessä sanat ovat kuitenkin menneet sekaisin jo pitkään. Siksi niiden sääntöjä väljennettiin myös yleiskielessä muutama vuosi sitten. Perussääntö on aina pätevä, mutta jos niin haluaa, sanoja voi käyttää sekaisin silloin, kun lauseen merkitys ei muutu.
Käy tapaamassa jotakuta heistä ∼ Käy tapaamassa jotakin heistä. Molemmissa esimerkeissä on selvää, että ”joku” on henkilö jostakin rajatusta ryhmästä.
Ero kannattaa kuitenkin ehdottomasti säilyttää silloin, kun sekaantumisen vaara on olemassa tai ilman tätä sanavalintaa ei ole selvää, puhutaanko ihmisestä tai asiasta.