Kysy politiikasta on juttusarjamme, jossa tutkija vastaa esitettyihin kysymyksiin. Lähetä kysymyksesi osoitteeseen toimitus@politiikasta.fi.
”Miten kuntavaaleissa yksittäiselle ehdokkaalle antamani ääni vaikuttaa?”
Maija, 32
Lähtökohta on, että ääni menee ensisijaisesti puolueelle. Ei siis kannata valita itselleen mieluista ehdokasta epämiellyttäväksi koetun puolueen listalta.
Ehdokkaan valituksi tuleminen riippuu sekä koko puolueen että henkilökohtaisesta äänimäärästä. Ensin lasketaan kunkin puolueen, vaaliliiton tai yhteislistan saama kokonaisäänimäärä kunnassa. Tämän jälkeen ehdokkaat laitetaan paremmuusjärjestykseen henkilökohtaisten äänten perustelleella. Kolmannessa vaiheessa annetaan kullekin ehdokkaalle vertausluku siten, että ensimmäiseksi tullut saa vertausluvukseen puolueen koko äänimäärän, toiseksi tullut puolet, kolmanneksi tullut kolmanneksen ja niin edelleen.
Lopuksi kaikki kunnassa ehdolla olleet järjestetään vertauslukujen mukaiseen paremmuusjärjestykseen ja heitä valitaan niin monta kuin kunnassa on valtuustopaikkoja. Suuren puolueen keskinkertaisestikin menestynyt ehdokas saattaa näin ollen päihittää supersuositun pienen puolueen ehdokkaan. Yksi mieleenpainuva esimerkki tästä on vihreiden silloisen puheenjohtajan Tarja Cronbergin jääminen valitsematta vuoden 2007 eduskuntavaaleissa. vaikka Cronberg keräsi vaalipiirinsä toiseksi suurimman äänisaaliin.
Lisäksi on hyvä muistaa, että puolueella eli poliittisella ryhmälla on päätöksenteossa suuri rooli. Yksittäinen valtuutettu pystyy toki tekemään monenlaisia aloitteita, mutta silti hänen toimintamahdollisuudet ovat rajalliset. Siksi näkemys vaalien keskeisestä tehtävästä kilpailevien eliittien välisenä kamppailuna on demokratian näkökulmasta kovin kapea.
Uutta twistiä valtuustotyöskentelyyn saadaan ennen kaikkea toimintamuotoja ja -kulttuuria muuttamalla, ei vaihtamalla entiset päätöksentekijät nykyisiä innovatiivisempiin.
Hanna Wass on akatemiatutkija politiikan ja talouden tutkimuksen laitoksella Helsingin yliopistossa ja Valtiotieteellisen yhdistyksen hallituksen jäsen.
Kysy politiikasta on juttusarjamme, jossa tutkija vastaa esitettyihin kysymyksiin. Lähetä kysymyksesi osoitteeseen toimitus@politiikasta.fi.