Puolustusvoimat

Pysyttäydymme viime viikon linjalla ja jatkamme instituutioiden nimien oikeinkirjoitusohjeilla: tällä kertaa vuorossa on puolustusvoimat, joka toisinaan on puolustusvoimat, toisinaan taas Puolustusvoimat.

Sanan yleismerkityksessä kyseessä on yleisnimi, siis pienellä alkukirjaimella kirjoitettava sana. Sama koskee sellaisia sanoja kuin ilmavoimat, maavoimat, merivoimat tai esimerkiksi pääesikunta.

Euroopan maiden puolustusvoimien komentajat
Ruotsin merivoimat
Viron puolustusvoimien pääesikunta

Kun kuitenkin tarkoitetaan nimenomaan suomalaista elintä, sanat voi ymmärtää erisnimiksi ja kirjoittaa ne isolla alkukirjaimella.

Turussa sijaitsee Merivoimien esikunta
Tuore Puolustusvoimien komentaja
Puolustusministeriön alainen Pääesikunta

Kuitenkin silloin, kun Pääesikunta esiintyy useampiosaisessa nimessä, vain sen ensimmäinen sana kirjoitetaan isolla (samanlaista logiikkaa noudatetaan esimerkiksi oppilaitosten nimissä): Puolustusvoimien pääesikunta. Hämmennystä voi toisinaan aiheuttaa se, että Puolustusvoimien omassa viestinnässä käytetään aina suurta alkukirjainta.

Yksikkö vai monikko?

Silloin, kun kyseessä on monikko (puolustusvoimat, merivoimat, ilmavoimat, maavoimat), verbin voi taivuttaa sekä yksikkö- että monikkomuotoisena. Tämäkin liittyy yleis- ja erisnimijakoon. Monikossa olevien erisnimien (Yhdusvallat, Punaiset prikaatit jne.) kanssa predikaatti – se lauseen keskeinen verbi – tulee yleensä yksikköön.

Nykyään puolustusvoimat mielletään niin erisnimenkaltaiseksi, että yksikkömuotoon taivutettu predikaatti (tiedottaa)  lienee nykyään jopa yleisempi muoto kuin monikko (tiedottavat).

Puolustusvoimat tiedottaa irtisanomisista ∼ Puolustusvoimat tiedottavat irtisanomisista

 

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top