Uudessa Katse rajaan ja yli rajojen -kirjoitussarjassa käsitellään erilaisia rajoja ja niiden monikerroksellisuutta, ulottuvuuksia ja merkityksiä: globaalia turvallisuutta, maahanmuutto- ja integraatiopolitiikkaa, yhteiskunnan eheyttä ja hyvinvointivaltiota.
GLASE eli Globaalin turvallisuuden monikerroksiset rajat on Suomen Akatemian strategisen tutkimuksen konsortiohanke (2016–2019). Monitieteisessä hankkeessa tarkastellaan globaalin turvallisuusympäristön muutoksia, arvioidaan muutosten luomia yhteiskunnallisia haasteita ja analysoidaan ja pyritään löytämään keinoja vastata näihin haasteisiin.
Hankkeen toteuttavat Helsingin, Itä-Suomen ja Oulun yliopistot sekä Rajavartiolaitos. Oppialoja ovat poliittinen historia, sosiologia, oikeustiede, maantiede ja yhteiskuntapolitiikka.
Vuoden 2018 aikana GLASE-tutkijat kirjoittavat Politiikasta-verkkolehteen hankkeen tutkimusta ja keskeisiä teemoja käsittelevän juttusarjan. Kirjoitukset avaavat tutkimusta ja esittelevät tuoreita tuloksia ja uusia näkökulmia globaaliin turvallisuuteen, rajoihin, maahanmuutto- ja integraatiopolitiikkaan, yhteiskunnan eheyteen ja hyvinvointivaltioon.
Turvallisuutta ei käsitetä vain turvallisuus- ja geopolitiikkana, vaan myös sisäisen ja ulkoisen turvallisuuden yhä tiiviimmän yhteenkietoutumisen näkökulmasta.
GLASE-hankkeessa pohditaan erilaisia rajoja, rajojen monikerroksellisuutta, eri ulottuvuuksia ja merkityksiä – siis laajasta näkökulmasta turvallisuutta ja valtioiden muuttuvia rooleja turvallisuuden tuottamisessa. Turvallisuutta ei käsitetä vain turvallisuus- ja geopolitiikkana, vaan myös sisäisen ja ulkoisen turvallisuuden yhä tiiviimmän yhteenkietoutumisen näkökulmasta.
Niin hankkeessa kuin kirjoitussarjassakin kysytään, kenen turvallisuudesta tai turvattomuudesta on kyse, ja nähdään turvallisuus myös yhteiskuntien eheytenä sekä arjen turvallisuuden näkökulmasta. Kiinnostusta on myös uhkakuviin ja erilaisiin uhkakäsityksiin.
Tavoitteena on analysoida monipuolisesti ja siten auttaa ratkaisemaan tämän hetken maailman ja suomalaisen yhteiskunnan keskeisiä haasteita sekä lisätä tietoa ja ymmärrystä uhista ja turvallisuudesta.
Luvassa on keskusteluja mielenosoituksista Venäjällä ja Valko-Venäjällä, kaksoiskansalaisuudesta, perheenyhdistämisestä, maahanmuuttopolitiikasta, rajaturvallisuudesta, geopolitiikasta, arjen turvallisuudesta sekä Venäjästä, arktisesta reitistä ja muuttoliikkeestä.
Sarjan avaa huomenna julkaistava Kristiina Silvanin ja Veera Laineen kirjoitus Venäjän ja Valko-Venäjän mielenosoituksista. Myöhemmin tänä vuonna on luvassa muita ajankohtaisia aiheita: keskusteluja kaksoiskansalaisuudesta, perheenyhdistämisestä, maahanmuuttopolitiikasta, rajaturvallisuudesta, geopolitiikasta, arjen turvallisuudesta sekä Venäjästä, arktisesta reitistä ja muuttoliikkeestä.
Sarjan on toimittanut Noora Kotilainen.
VTT Noora Kotilainen on tutkijatohtori Helsingin yliopistossa poliittisen historian oppiaineessa.