Kolme varista istui aidalla

Kun tekemisen tekijät ilmoitetaan lukusanana, verbi taipuu yksikössä. Muistisäännöksi hyvä on lastenlaulu: kolme varista istui, ei istuivat, aidalla. Kaksi naista juoksi, 20 minuuttia kului, kolme ässää oli neuvottelussa.

Tämä siksi, että vaikka sana kolme tarkoittaakin kolmea eli useampaa asiaa, siis monikkoa, sana itsessään on yksikkömuodossa (eri asia siis olisi, jos muotoilu olisi omituiselta kuulostava”kolmet varikset istuivat aidalla”).

Samasta syystä verbi on yksikössä, jos tekijänä on isompaa joukkoa tarkoittava sana, joka sekin on kuitenkin yksikkömuodossa: yleisö, lauma, kansa, ryhmä, hallitus, heimo, parvi, nuoriso, toimituskunta, pari, nelikko.

Vertaa: Kansa taisteli, kansalaiset taistelivat. Nuoriso pilasi juhlat, eläkeläiset pilasivat juhlat.

Näin on myös silloin, kun tarkoitetaan osaa jostain ryhmästä, mutta edelleen ilmaus on yksikkömuodossa: ”suuri osa ihmisistä nukkui, vain viidennes äänioikeutetuista äänesti”.

(Ikävä kyllä joudun toteamaan, että tähän on muutamia poikkeuksia, mutta ne sotkisivat tämän ohjeen eivätkä jäisi mieleen: katso siis halutessasi tarkempia ohjeita täältä.)

…kaikki lensivät pois

Muistisääntönä laulun loppu kannattaa kuitenkin unohtaa. Oikeasti kaikki nimittäin lentäisivät, eivät lentäisi, pois.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top