Politiikasta selkokielellä -sarja: Näin tunnistat luotettavan tutkijan

Tutkijat tutkivat asioita, jotka liittyvät yhteiskuntaan ja ympäristöön. Tutkijat voivat työskennellä yliopistoissa, yrityksissä tai järjestöissä. On tärkeää, että tutkija on luotettava. Silloin myös tutkimuksen tulokset ovat luotettavat. Tässä tekstissä kerromme, miten voit selvittää, onko joku tutkija luotettava.

Kun haluat selvittää, onko joku tutkija luotettava, tee näin.

Etsi tutkijan nimeä internetistä

Ensin sinun kannattaa etsiä tutkijan nimeä internetistä, esimerkiksi Googlen hakukoneella.

Tee näin:

  1. Avaa Googlen verkkosivu tietokoneella tai kännykällä.
  2. Kirjoita tutkijan nimi Googlen hakukenttään.
  3. Jos hakutuloksissa on paljon samannimisiä henkilöitä, kirjoita hakukenttään tutkijan nimen lisäksi sana siitä aiheesta, jota tutkija on tutkinut. Esimerkiksi, jos tutkija on tutkinut, miten suomalaiset äänestävät vaaleissa, kirjoita tutkijan nimen perään sana ”äänestäminen” tai ”vaalit”.

Tarkista, onko tutkijan nimi jonkun yliopiston verkkosivuilla

Suurin osa tutkijoista työskentelee yliopistoissa. Siksi sinun kannattaa etsiä tutkijan nimeä myös yliopistojen verkkosivuilta. Voit etsiä yliopistojen verkkosivuja esimerkiksi Googlen hakukoneella.

Tee näin:

  1. Avaa Googlen verkkosivu tietokoneella tai kännykällä.
  2. Kirjoita yliopiston nimi Googlen hakukenttään, esimerkiksi Helsingin yliopisto.
  3. Kirjoita tutkijan nimi yliopiston verkkosivun hakukenttään.

Monet tutkijat ovat tehneet työtä useassa eri yliopistossa. Siksi on mahdollista, että tutkijan nimi löytyy monen eri yliopiston verkkosivuilta.

Tutkija voi olla epäluotettava, jos tutkija väittää, että hän on töissä jossain yliopistossa tai korkeakoulussa, mutta yliopiston tai korkeakoulun verkkosivuilta ei löydy tietoa tutkijasta.

Tarkista, mikä on tutkijan ammattinimike

Ammattinimike kertoo, millaista työtä henkilö tekee. Jos tutkija työskentelee yliopistossa, silloin hänen ammattinimikkeensä voi olla yliopistonlehtori, tutkimusjohtaja tai tutkijatohtori. Tutkijan ammattinimike voi olla myös professori.

Onko tutkijalla omat verkkosivut, ja mitä siellä sanotaan?

Joillain tutkijoilla on omat verkkosivut. Usein tutkija kertoo verkkosivuillaan, mistä hän on kiinnostunut, ja mitä hän on tutkinut. Hän voi kertoa myös, millaisia tieteellisiä tekstejä tai kirjoja hän on kirjoittanut ja julkaissut. Tieteellisiä tekstit ja kirjat ovat tekstejä, joita tutkija on kirjoittanut aiheesta, jota hän on tutkinut. Lisäksi muut tutkijat ovat arvioineet, ovatko tutkijan tekstit totta.

Muista, että tutkija on kirjoittanut itse tekstit omille verkkosivuilleen. Siksi kannattaa aina miettiä, ovatko ne totta vai ei.

Etsi, mitä tutkija on julkaissut

Yksi luotettavan tutkijan tuntomerkki on, että hän on julkaissut tieteellisiä tekstejä tai kirjoja. Siksi sinun kannattaa etsiä tutkijan tieteellisiä tekstejä ja kirjoja internetistä. Etsi niitä Google Scholarissa. Google Scholar on osa Googlea.

Tee näin:

  1. Avaa Googlen nettisivu tietokoneella tai kännykällä.
  2. Kirjoita Googlen hakukenttään Google Scholar Suomi.
  3. Klikkaa listasta kohtaa Google Scholar Suomi, jolloin näyttöön avautuu Google Scholar Suomen hakukenttä.
  4. Kirjoita hakukenttään tutkijan nimi.

Jos tutkija on julkaissut tieteellisiä tekstejä tai kirjoja, silloin sinulle avautuu lista teksteistä ja kirjoista.

Jos listaa ei ole, silloin tutkija ei ole julkaissut tieteellisiä tekstejä tai kirjoja. Se voi tarkoittaa, että hän ei ole töissä yliopistossa tai korkeakoulussa. Se voi tarkoittaa myös sitä, että tutkija on töissä yliopistossa tai korkeakoulussa, mutta hän on vasta aloittanut tutkimustyön. Silloin hän ei ole vielä ehtinyt julkaista tieteellisiä tekstejä tai kirjoja.

Tutkija voi olla luotettava, vaikka et löydä tutkijan nimeä tai hänen tieteellisiä tekstejä tai kirjoja internetistä. Jos hän esimerkiksi tutkii erittäin salaisia asioita, silloin hän ei voi julkaista aiheesta tieteellisiä tekstejä tai kirjoja. Erittäin salaisia asioita ovat esimerkiksi jotkut Suomen turvallisuuteen liittyvät asiat, kuten se, että joku maa vakoilee Suomea.

Mistä tutkija puhuu ja opettaa? Mistä hän on julkaissut tieteellisiä tekstejä?  

Tarkista, puhuuko tutkija esimerkiksi omilla verkkosivuillaan samoista aiheista, joista hän on kirjoittanut tieteellisiä tekstejä tai  kirjoja. Luotettava tutkija yleensä myös opettaa yliopistossa siitä aiheesta, josta hän on julkaissut tieteellisiä tekstejä tai kirjoja.

Leena Malkki työskentelee Helsingin yliopiston Eurooppa-tutkimuksen keskuksen johtajana.

Selkomukautus Sanna-Leena Knuuttila.

Artikkelikuva: Alexander / Pixabay

Tämä teksti on saanut Selkokeskuksen myöntämän selkotunnuksen. Teksti on selkomukautettu Leena Malkin artikkelista, joka on julkaistu lokakuussa 2019.

Selkotunnus

2 ajatusta aiheesta “Politiikasta selkokielellä -sarja: Näin tunnistat luotettavan tutkijan”

  1. Paluuviite: Kuinka tunnistaa tutkija? – Politiikasta

  2. Olisi parempi rajata käsittely tieteelliseen tutkimukseen. Kuten hyvin tiedämme, Robert K. Mertonin yksi tieteen perustavanlaatuisimmista kriteereistä oli ”kommunismi” eli tiedeyhteisön kaikki tulokset ovat julkisesti saatavilla tiedeyhteisön sisällä — sekä suuren yleisön saatavilla, vaikka OA ei olekaan ottanut tuulta purjeiden alle niin kuin monet toivoivat.

    Näin ollen tämänkaltaiset asiat ovat harhaanjohtavia:

    ”Tutkija voi olla luotettava, vaikka et löydä tutkijan nimeä tai hänen tieteellisiä tekstejä tai kirjoja internetistä. Erittäin salaisia asioita ovat esimerkiksi jotkut Suomen turvallisuuteen liittyvät asiat, kuten se, että joku maa vakoilee Suomea.”

    Ja eihän näitä asioita tarvitse rajata ”erittäin salaisiin asioihin”. Yhtä hyvin vaikkapa rikoskomisario voi olla erinomainen tutkija, mutta ei se silti tee hänestä tieteellistä tutkijaa.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top