”Miksi Trump voitti, vaikka Clinton sai enemmän ääniä?”

Kysy politiikasta on juttusarjamme, jossa tutkija vastaa esitettyihin kysymyksiin. Lähetä kysymyksesi osoitteeseen toimitus@politiikasta.fi.

”Miksi Trump voitti, vaikka Clinton sai enemmän ääniä?”

Isak, 31

Tekninen selitys kuuluu, että koska Trump sai enemmän valitsijamiehiä.

Yhdysvaltojen presidenttiä ei valita suoraan niin, että eniten ääniä saanut voittaa presidenttikisan. Yhdysvallat ovat federalistinen valtio, jossa presidentin valitsevat 50 osavaltiota ja Columbian piirikunta (Washington). Suurimmassa osassa osavaltioita se puolue, joka saa eniten ääniä osavaltiossa, saa myös kaikki valitsijamiespaikat, vaikka lähes kaikissa osavaltioissa äänestetään alueittain eikä koko osavaltiona. Siksi äänestyskartta näyttää tältä, eikä siinä eritellä, miten äänet jakautuivat alueittain.

Valitsijoita on yhteensä 538, joista Trump sai 304 ja Clinton 227. Kymmenen vuoden välein tehdään väestönlaskenta, jonka perusteella paikat jaetaan. Yksi valitsijamies edustaa noin 711 000 asukasta.

Pienimmissä osavaltioissa on kolme valitsijamiestä, suurimmassa eli Kaliforniassa on 55. Voittoon tarvitaan 270 valitsijamiestä. Yhdysvalloissa keskustellaankin Trumpin voiton jälkeen siitä, pitäisikö valinta tehdä liittovaltion asukkaiden enemmistön äänillä. Trump sai 62 985 106 ääntä eli 45,9 prosenttia ja Clinton 62 985 106 eli 48 prosenttia.

Tähän mennessä 11 osavaltiota on hyväksynyt lain, jonka mukaan osavaltion äänet menevät sille presidenttiehdokkaalle, joka saa eniten asukkaiden ääniä. Valmistelulainsäädäntöä on tehty jo 23 osavaltiossa. Osavaltioiden vallan sijaan tämä korostaa Yhdysvaltoja yhtenäisvaltiona.

Dosentti, PhD Emilia Palonen on valtio-opin yliopistonlehtori (ma.) Helsingin yliopistossa.

Kysy politiikasta on juttusarjamme, jossa tutkija vastaa esitettyihin kysymyksiin. Lähetä kysymyksesi osoitteeseen toimitus@politiikasta.fi.

5 ajatusta aiheesta “”Miksi Trump voitti, vaikka Clinton sai enemmän ääniä?””

 1. Timo Raunio

  Vertailun vuoksi kannattaa muistaa, että tapahtuuhan Suomen eduskuntavaaleissakin joka kerta niin, että joku vähemmän ääniä saanut ehdokas pääsee läpi, ja joku enemmän ääniä saanut jää rannalle.

  Tällainen on ihan normaalia, ja johtuu tosiaan vaalijärjestelmästä.

  1. Emilia Palonen

   Kiitos kommentista! Tuon lauseen vaalijärjestelmässä olisi toki voinut lisätä, mutta kiinnostavaa on kuinka 1) yhä kuittaillaan siitä, että Hillary Clinton sai enemmän ääniä ja 2) järjestelmää muutetaan.

 2. Tuomas Heikkilä

  Yhdysvaltain presidentinvaalit on hävinnyt neljästi (1876, 1888, 2000 ja 2017) ehdokas, joka on saanut enemmän ääniä (popular vote), mutta vähemmän valitsijamiehiä (electoral college). Siis 7% kaikista vaaleista. Erittäin selkeä, joskin epätieteellinen selitys aiheesta, ja miten Sinä voit käyttää hyväksi tätä valuvikaa voittamalla vaalit vain 22 % maan kokonaisäänistä CGP Greyltä https://www.youtube.com/watch?v=7wC42HgLA4k

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top