Podcast: koripallosarja NBA:n poliittisuus

Pohjois-Amerikan koripallon ammattilaissarja NBA on yksi maailman kaikkein suosituimmista urheilusarjoista. Samalla se on monen mielestä myös maailman poliittisin urheilusarja. Millaista NBA:n poliittisuus on, miten se ilmenee liigan itsensä toiminnassa ja millainen poliittinen toimija liiga itsessään on? Voiko liiga tai sen urheilija olla samaan aikaan uskottava poliittinen toimija ja suosittu kaupallinen hahmo?

Podcastissa aiheesta keskustelemassa Politiikasta-lehden toimituskunnan jäsenen Johannes Lehtisen vieraana on aihepiiriin vihkiytynyt Aki Luoto, ja keskustelun pohjana ovatkin Luodon lehdessä syksyllä julkaistut kaksi artikkelia, jotka tarkastelivat sekä itse liigan että sen pelaajien poliittista roolia ja merkitystä osana yhdysvaltalaista yhteiskuntaa.

Keskusteluun nousevat muun muassa rotupolitiikkaan liittyvät kysymykset, jotka ovat Luodon mukaan olleet osa NBA:n historiaa jo sen alkuajoista alkaen, mutta joiden ympärillä on erilaisia latauksia vielä nykyisinkin. Kuulemmekin muun muassa, miten joukkueiden omistajat eivät enää halua kutsua itseään omistajiksi, tai miten Utahissa viime kaudella koko yhteisö järkyttyi erään katsojan rasistisesta huutelusta.

NBA:n poliittisuudesta, osa 1

 

NBA nousi viime vuosikymmeninä merkittävään maailmanlaajuiseen asemaan urheilusarjana, mutta 2010-luvulla se on muuttunut entistä huomattavasti tiedostavamman poliittiseksi. Podcastissa käydäänkin läpi lokakuussa 2019 maailmanlaajuisen uutiskynnyksen ylittänyttä kiistaa NBA:n ja Kiinan välillä – mistä kiistassa oli kyse, miksi Kiinasta on tullut niin merkittävä markkina NBA:lle, ja mitä tämä koko kiista kertoo laajemmin urheilusarjojen poliittisesta toimijuudesta?

Käsittelyssä ovat myös itse liigan tähtipelaajat, joiden roolia tarkastellaan erityisesti osana Donald Trumpin hallinnon aikaista yhdysvaltalaista yhteiskuntaa. Miten he tiedostavat oman asemansa, ja miten heihin suhtaudutaan nykyisessä yhteiskunnassa?

 NBA:n poliittisuudesta, osa 2

 

Edellä mainittujen aiheiden lisäksi podcastissa luodaan laaja katsaus myös moniin muihin NBA:hin liittyviin poliittisiin latauksiin, joista useita on mahdollista tarkastella myös muiden urheilusarjojen kautta. Lopuksi pohditaan myös urheilijoiden ja urheilusarjojen poliittista merkitystä tulevaisuudessa, ja Aki Luoto antaa aiheesta kiinnostuneille kuuntelijoille kattavat ohjeet liigan ja sen poliittisuuden seuraamiseen.

Politiikasta julkaisee podcastin maanantaina 20.1. Se on Yhdysvalloissa Martin Luther King Jr. Day (MLK Day), eli NBA:n poliittisin juhlapäivä.

YTM Johannes Lehtinen on väitöskirjatutkija Tampereen yliopiston johtamisen ja talouden tiedekunnassa.

YTM Aki Luoto on väitöskirjatutkija Tampereen yliopiston johtamisen ja talouden tiedekunnassa.

 

EDIT: 20.1.2020 klo 16:10, Aki Luodon kirjoittajatiedot päivitetty.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top