Uusi vuosi, uudet saappaat!

Politiikasta jää joulutauolle. Vuoden alussa vastaavana päätoimittajana aloittaa Mikko Poutanen.

Kun vuonna 2012 aloimme julkaista Politiikasta-lehteä, poliittinen maisema kansallisesti ja kansainvälisesti näytti erilaiselta kuin tänään.

Suomessa totuteltiin ison jytkyn jälkeiseen aikaan. Maailmanlaajuinen talouskriisi oli lähtenyt leviämään muutamaa vuotta aiemmin, ja eurokriisi moukaroi Euroopan politiikkaa ja taloutta. Krimin valtaus oli vasta parin vuoden päässä, Donald Trumpin valinta presidentiksi tai brexit vielä kauempana tulevaisuudessa.

Toimin ensimmäiset kaksi vuotta Politiikasta-lehden toimitussihteerinä ja vuodesta 2014 eteenpäin päätoimittajana. Näiden vuosien aikana olen lukenut satoja hienoja käsikirjoituksia, mitä kautta kotimaisen politiikan tutkimuksen ja lähitieteenalojen kenttä on tullut tutuksi.

Yli kuuden vuoden aikana lehtemme arkisto on paisunut lähes 1 000 artikkelin aarreaitaksi! Arkiston läpikäyminen tarjoaa ainutlaatuista ajankuvaa yhteiskunnallisista kysymyksistä ja teorian kehittymisestä yleistajuisesti.

Vuodenvaihde on sopiva aika siirtää vastaavan päätoimittajan kapula eteenpäin. Tutkijatohtori Mikko Poutanen Tampereen yliopistosta siirtyy vastaavan päätoimittajan saappaisiin.

Poutanen väitteli aiemmin tänä vuonna yhteiskuntatieteiden tohtoriksi Tampereen yliopistosta taloudellisen ja poliittisen diskurssin yhteneväisistä rakenteista tapauksessa Nokia. Väitöskirja palkittiin Tampereen kaupungin tiederahaston palkinnolla. Leena Malkki ja Isak Vento jatkavat Politiikasta-lehden päätoimittajakolmikossa.

Politiikasta sai Koneen Säätiöltä neljän vuoden rahoituksen vuosille 2019–2022, mistä haluan lämpimästi kiittää säätiötä. Koneen Säätiön aiempi rahoitus on ollut korvaamaton tuki Politiikasta-lehden kehittämisessä. Olemme pystyneet laajentamaan toimintaamme kirjoitetuista politiikka-analyyseista muun muassa mediasisältöihin, Politiikasta kouluissa -tilaisuuksiin, Politiikasta taidetta -sarjaan, podcasteihin ja monipuolisiin keskustelutilaisuuksiin ympäri Suomea.

Suuri kiitos myös muille viime vuosien rahoittajillemme Tiedetoimittajain liitolle, Tiedekustantajien liitolle, Svenska kulturfondenille, Jenny ja Antti Wihurin rahastolle sekä opetus- ja kulttuuriministeriölle sekä useille yhteistyökumppaneillemme. Ilman näiden rahoittajien tukea kotimaisen politiikan tutkimuksen yleistajuistamisen kenttä olisi hyvin kapea.

Kiitokset lukijoillemme ja kirjoittajillemme, joiden määrä on kasvanut tasaisesti vuodesta toiseen. Politiikasta-lehden toiminta on vakaalla pohjalla – kiitos siitä toimituskunnallemme!

Vuonna 2019 Politiikasta jatkaa kriittisten yhteiskunta-analyysien julkaisemista, yhteiskunnallisten vastakuvien tarjoamista sekä tutkijoiden äänen esiintuomista. Tulevien vuosien aikana Politiikasta pyrkii edelleen tekemään politiikan tutkimuksesta kiinnostavaa, hyödyllistä ja ymmärrettävää. Kohti laadukasta julkista keskustelua!

PhD Johanna Vuorelma työskentelee tutkijatohtorina Tampereen yliopiston Tutkijakollegiumissa. Vuorelma toimi Politiikasta-lehden päätoimittajana 2014–2018.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top